Søg i CFSAs viden og rådgivning

Få hurtigt besked, når vi udgiver nye faglige artikler, guides, bøger eller udbyder webinarer og kurser til dit arbejde med frivillighed. Bestil vores månedlige nyhedsbrev 

Viser 1 - 27 af 50
Analysebureauet Analyse & Tal har for nyligt sendt en rapport på gaden, der viser, at antallet af frivilligdrevne Facebookgrupper er steget markant. Vi ser nærmere på rapportens tal, på de digitale frivillige og på, hvad der kan være af fordele og ulemper ved den uformelle organisering, der kendetegner de fleste af grupperne.
Artikel
Mange foreninger oplever, at kandidater til bestyrelsen ikke ligefrem står i kø. Men hvad gør I, hvis I ikke kan få nogen til at stille op til de ledige pladser i bestyrelsen? I denne artikel får du svar på det spørgsmål af CFSA's rådgivere Mette Wang og Sigrid Bolet.
Artikel
Er det en udfordring for jeres forening at finde nye frivillige og sørge for, at de bliver hos jer på længere sigt? I dag udgiver CFSA en ny håndbog i frivilligrekruttering. "Få frivillige?" udforsker rekrutteringsprocessen og tilbyder praktiske værktøjer til at tiltrække og fastholde frivillige. Med fokus på foreningernes miljø, kultur og værdier viser bogen, hvordan man skaber et godt match mellem frivillig og forening. Hovedkræfterne bag bogen, chefkonsulent Mette Hjære og analysekonsulent Malthe Lindholm Sørensen, er helt overbeviste om, at den vil hjælpe alle de mange foreninger, der bokser med rekrutteringsproblemer.
Artikel
En af de mest brugte veje til at finde nye frivillige er at kontakte personer i sit eget netværk. Men det er ikke altid det lykkes, og nogle gange leder I måske specifikt efter målgrupper af frivillige, som ingen af jer i bestyrelsen eller foreningen har kontakt til. Så kan I bruge den såkaldte ”kampagnemetode”.
Artikel
I DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom kan de unge veksle mellem at være deltager og frivillig, alt afhængigt af den enkeltes interesser og livssituation. Den fleksible og individuelle tilgang går hverken ud over fællesskab, struktur eller rammer. Ansvar og selvbestemmelse er nemlig nogle af nøgleordene i DFUNK’s succes med at rekruttere og fastholde de unge i frivillige fællesskaber, som de ellers ikke nødvendigvis har en tradition med sig for at deltage i.
Artikel
Knapt 200.000 danskere står på kanten af arbejdsmarkedet og er på mere eller mindre permanent offentlig forsørgelse. Politisk er der et stort fokus på, at dette samfundsproblem ikke kan løses af det offentlige alene. Det skal ske i et tæt samspil med civilsamfundet og de frivillige foreninger og organisationer. I en ny bog, som udkommer til november, undersøger en række forskere, om frivillighed er en vej ind i lønnet beskæftigelse.
Artikel
Frivillige og foreninger spiller en afgørende rolle i forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed. Derfor er civilsamfundet en central aktør i den nye nationale strategi og handleplan mod ensomhed.
Artikel
Stemningen i frivilliggruppen er som regel helt i top oven på en vellykket sommerlejr. Men som månederne går bliver det ofte sværere at engagere alle de frivillige i næste års lejr. Udfordringen med at holde kontakten til frivillige er kendt ikke bare fra sommerlejre, men også fra festivaler og indsamlinger og de mange andre frivillige aktiviteter, som typisk afholdes en gang om året. Hvad gør I for at fastholde jeres frivillige, når årets sommerlejr er slut? Og hvordan sikrer I, at jeres frivillige har lyst til at være med igen til næste år? Det giver rådgiver og konsulent Marie Ingeman Sørensen svar på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
Tilbud om kompetenceudvikling som fx kurser og netværk er et stærkt værktøj i arbejdet med at tiltrække frivillige. I CFSA's nye videnstema analyserer vi sammenhængen imellem kompetenceudvikling og antallet af frivillige i små og mellemstore landsorganisationer på socialområdet.
Artikel
Civilsamfundet har en afgørende rolle i at løse tidens store samfundsproblemer. Det bliver igen og igen understreget i den offentlige debat. I CFSA ved vi, at hvis det tværsektorielle samarbejde skal lykkes, så kræver det at vi mødes, samarbejder og forstår hinanden. Derfor samlede vi vores fem netværk til et fælles Netværksdøgn.
Nyhed
Mange foreninger oplever, at det er svært at få nye frivillige. Det kan der være mange grunde til, men bruger vi i civilsamfundet en for smal kikkert, når vi rekrutterer? Er vores frivilligmiljøer åbne over for andre, som ikke umiddelbart ligner os selv i forvejen? CFSA har inviteret konsulent Adeel Ismail Naseem fra den sociale indsats Baba til en samtale med CFSA's konsulent Henriette Højberg om muligheder og udfordringer ved mangfoldig rekruttering og hvordan foreninger kan skabe frivilligmiljøer, hvor alle frivillige føler sig velkomne og værdsatte.
Artikel
​​​​​​​Rekruttering af nye frivillige skal tænkes ind i foreningens hverdag. Det gælder om at holde gryden i kog og sørge for at strukturere arbejdet. Tilfældigheder eller kortvarige initiativer er sjældent vejen frem. Med udgangspunkt i tre cases giver CFSA's eksperter i rekruttering af frivillige gode råd, der er lige til at bruge. Læs også, hvad de fraråder at gøre.
Artikel
Hvordan kan I som forening understøtte den enkelte frivillige med at lykkes med sine opgaver? Og hvordan sikrer I, at jeres frivillige har tilstrækkelige udfordringer og udviklingsmuligheder? Vi har udgivet en ny guide, hvor du får anbefalinger og tips til FrivilligUdviklingsSamtale (FUS), som kan være et godt redskab til at styrke frivilliges trivsel og motivation og samtidig give ideer til at udvikle jeres forening.
Artikel
​​​​​​​De fleste frivillige sociale foreninger ønsker at være inkluderende og gør sig derfor også tanker om, hvordan de kan appellere til en bred skare af mennesker. Alligevel er der en tendens til, at flere foreninger overser den store gruppe danskere, som gerne vil deltage, men som på grund af et synligt eller usynligt handicap har behov, der ikke passer ind i de rammer, foreningerne har sat. Problemet er heldigvis let at løse. Viden om handicap og små justeringer i aktiviteterne kan åbne jeres frivillige fællesskab op til fordel for alle.
Artikel
Hvordan kan I som bestyrelse skabe et godt fundamentet for de enkelte bestyrelsesmedlemmer indsats og engagement? I denne artikel giver CFSA’s rådgiver Sigrid Bolet tips og råd til, hvordan bestyrelsen i mindre foreninger uden ansatte kan arbejde med at styrke bestyrelsesmedlemmernes motivation ved at anerkende og påskønne deres indsats og engagement.  
Artikel
Hvorfor er det så svært at rekruttere unge til frivilligt arbejde. Hvad motiverer dem egentlig og er det overhovedet muligt at engagere dem i frivilligt arbejde? Det kan du blive lidt klogere på i det andet afsnit af podcasten Forestillinger om frivillighed.
Artikel
Hvad skal der til for at skabe et godt match mellem organisationer og frivillige? Det spørgsmål stiller mange organisationer sig i en tid, hvor antallet af brugere og dermed også behovet for flere frivillige stiger. Et nyt forskningsprojekt giver bud på, hvad organisationerne kan gøre for at tiltrække nye frivillige og fastholde dem, der allerede er engageret.
Artikel
Indimellem går samarbejdet med en frivillig så meget i hårdknude, at det er nødvendigt at fyre den frivillige. En situation, der kan være uvant både for den frivillige og for den, der skal gennemføre samtalen. I denne artikel får I gode råd til, hvordan I bedst griber processen an, så både den frivillige, foreningen og jeres frivilligfællesskab kommer trygt og godt igennem den svære beslutning.  
Artikel
​​​​​​​En række festivaler har haft problemer med at rekruttere frivillige denne sæson. For os på det frivillige sociale område er det en god påmindelse om, at frivillige ikke kan skæres over en kam. De er forskellige og motiveres forskelligt. Selvom rekruttering er en fælles udfordring, er løsningen derfor ikke den samme for alle.
Artikel
Den allerførste tid i foreningen, frivilliggruppen eller jeres frivillige fællesskab er afgørende for den frivilliges videre engagement. Det er derfor vigtigt, at I har en klar plan, der fokuserer på at skabe overblik, succesoplevelser og en nem vej ind i fællesskabet hos jer.  
Artikel
En nedværdigende kommentar om køn, alder eller etnicitet. Frække eller sårende vitser, uønsket berøring eller ligefrem overgreb. Når en frivillig kontakter foreningens leder for at gøre opmærksom på, at vedkommende føler sig forulempet, er det afgørende, at I håndterer henvendelsen hurtigt, korrekt og upartisk – også selvom intentionen hos modparten aldrig har været at overskride grænser. Rådgiver og konsulent hos CFSA Henriette Højberg giver her en 8-trins køreplan til at håndtere de svære sager. 
Artikel
De mange tusinde ukrainere, som kommer til Danmark, har brug for tag over hovedet, et varmt måltid mad, skolegang og beskæftigelse – og ikke mindst for tryghed, omsorg og med tiden adgang til vores fællesskaber. Strømmen af familier på flugt har mobiliseret et ekstraordinært (civil)samfundsengagement, og landet over løfter frivillige organisationer og kommuner arbejdet med at koordinere indsatsen i fællesskab.
Artikel
Anerkendelse fra andre frivillige og fra brugere og deres pårørende styrker frivilliges tilhørsforhold til foreningen. Og et stærkt tilhørsforhold er med til at fastholde frivillige. Læs mere om, hvordan I kan arbejde med at styrke frivilliges tilhørsforhold gennem anerkendelse for at fastholde engagerede frivillige
Artikel
Hvis I sørger for en god modtagelse af nye frivillige, giver dem en grundig oplæring og en følelse af at høre til i jeres forening eller frivillige fællesskab, er der større sandsynlighed for, at de bliver længere hos jer og ender med at brænde for lige netop jeres sag. 
Artikel
​​​​​​​Hvordan får vi nye frivillige? Hvordan fastholder vi dem, vi har? Og hvordan får vi sagt pænt farvel til dem, der ikke skal være her længere?
Artikel
Mens foreningslivet nu åbner igen, er der brug for, at I tager godt imod jeres frivillige. Selv for erfarne frivillige kan der nemlig være brug for at gøre en ekstra indsats, for at alle igen kan finde motivationen efter mere end et år med hel eller delvis nedlukning.
Artikel
Efter et år med hel eller delvis nedlukning kan foreninger i hele landet nu endelig igen åbne aktiviteter for brugerne. Men hvad stiller I op, hvis I helt eller delvist har mistet kontakten til jeres faste frivillige? Det får du svar på af rådgiver og konsulent Anita Sørensen i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.  
Artikel