Ensomhed

Frivillige skal knække ensomhedskurven

Af Cecilie Seidelin Petersen, kommunikationskonsulent hos CFSA

Frivillige og foreninger spiller en afgørende rolle i forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed. Derfor er civilsamfundet en central aktør i den nye nationale strategi og handleplan mod ensomhed.

Indhold
Ensomhed
Fakta om ensomhed i Danmark - 600000 danskere føler sig ensomme

En ud af otte danskere er ramt af ensomhed. Det er alt for mange mennesker, og antallet har været stigende igennem en årrække.

Langvarig ensomhed kan medføre alvorlig mistrivsel for den enkelte, og på samfundsniveau har det også store konsekvenser. Sundhedsstyrelsen har anslået, at ensomhed koster samfundet over 8 mia. kr. i pleje, behandling og tabt produktion. 

Det nationale partnerskab mod ensomhed

Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed blev nedsat i forbindelse med indgåelsen af Aftale om reserve til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet i november 2021. 

Partnerskabet bliver faciliteret af Røde Kors og Ældre Sagen, som arbejder tæt sammen med et sekretariat bestående af repræsentanter fra Social- og Ældreministeriet. 

Der er 130 medlemmer af partnerskabet. Udover Center for Frivilligt Socialt Arbejde og Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark deltager en lang række andre frivillige organisationer. 

Læs mere om NPE på sammenomensomhed.dk 

Men nu skal der gøres noget ved problemet. 

Før sommerferien lancerede Det nationale Partnerskab mod Ensomhed den allerførste  nationale strategi og handleplan mod ensomhed. Det ambitiøse mål er at halvere ensomheden frem mod 2024. 

Frivillige skal bekæmpe ensomhed 

Den nationale handlingsplan mod ensomhed beskriver 75 initiativer, som sigter mod at bekæmpe ensomhed på forskellige livsarenaer:

  • Hjem og bolig
  • Dagtilbud, skole og uddannelse
  • Fritid og fællesskaber
  • Arbejdsliv og beskæftigelse
  • Sundhed og pleje.

De frivillige foreninger og organisationer spiller en afgørende rolle i at bekæmpe og forebygge ensomhed inden for livsarenaen ”Fritid og fællesskaber”. 9 af handlingsplanen 75 initiativer falder inden for dette område. 

Initiativerne er både rettet mod rammevilkår og strukturelle forandringer på civilsamfundsområdet fx forslag om at indføre grundfinansiering til frivillige sociale organisationer og at infrastrukturorganisationer som fx lokale frivilligcentre skal styrkes. 

Men der er også helt konkrete initiativer, som enhver frivillig forening kan tage op, og hvor medlemmer og frivillige dermed kan gøre en afgørende forskel for mennesker, som er ramt af ensomhed. Det handler blandt andet om at sikre en varm velkomst til nye frivillige.

Byd frivillige velkommen i fællesskabet 

At være en del af et frivilligt fællesskab er både givende for brugere og frivillige. Forskning viser, at det at udføre frivilligt arbejde i sig selv styrker den mentale sundhed

Få mere inspiration til den gode velkomst

Men for mennesker i udsatte positioner kan det være svært at tage skridtet over dørtærsklen og ind i de frivillige fællesskaber. Derfor lægger den nationale handlingsplan mod ensomhed op til, at frivillige foreninger styrker deres arbejde med det gode værtsskab og velkomst af nye frivillige. 

Heldigvis er der allerede mange gode erfaringer med velkomst og værtskab. Det gælder også målrettet nogle af de grupper, som er særligt i risiko for at blive ramt af ensomhed. Sammenslutningen af Unge med Handicap har fx udgivet flere materialer om bl.a. modtagelse af unge med handicap og unge der tilhører minoritetsgrupper.

I CFSA's faglige tema Den gode velkomst: Tag godt imod nye frivillige har vi samlet viden, råd og tips du og din forening kan bruge til at lægge en velkomstplan, som skaber de bedste rammer omkring nye frivilliges allerførste møde i foreningen eller frivilliggruppen. 

4 råd fra CFSA om den gode velkomst i foreningen

Når I skal byde nye mennesker inden for i jeres fællesskab eller forening, kan der ske mange uforudsete ting eller opstå misforståelser eller uplanlagte reaktioner. Ved at tænke jeres velkomstforløb grundigt igennem og lægge en god plan, er I bedre forberedt og mere åbne og modtagelige for nye input fra nye frivillige og nye frivillige vil også føle sig langt mere velkommen hos jer.

  1. Anerkend at velkomstprocessen tager tid
  2. Sørg for løbende at lytte til nye frivilliges ønsker, tanker og ideer
  3. Spørg hyppigt ind til nye frivilliges trivsel og motivation
  4. Revurder jeres velkomstproces og undersøg om I kan gør noget anderledes og bedre næste gang I byder en ny frivillig inden for.

Få flere råd og inspiration til den gode velkomst i artiklen: Læg en velkomstplan for nye frivillige

Kurser om ensomhed og frivillige fællesskaber

Mere end en halv million danskere viser tegn på ensomhed. Det antal skal halveres frem mod 2024. Vejen mod målet går via den nationale strategi og handlingsplan mod ensomhed, som blev lanceret i juni. Bag strategien står Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed, som CFSA er en del af. Flere af handlingsplanens initiativer retter sig mod civilsamfundet, hvor blandt andre frivillige foreninger spiller en helt konkret og afgørende rolle i at forebygge og bekæmpe ensomhed.

I CFSA er vi klar med viden, kurser og konkrete forslag til, hvordan civilsamfundet kan bidrage til at mindske og forebygge ensomhed.

Se vores tilbud om kurser og talks om ensomhed og frivillige fællesskaber