Kan AI gøre frivilligt arbejde lettere?

Af Cecilie Seidelin Petersen, kommunikations- og organisationskonsulent hos CFSA

Frivillige og ansatte i det frivillige sociale arbejde har kastet sig over ny teknologi og de muligheder digitale værktøjer giver for at styrke og effektivisere deres arbejde. Det nyeste ”so ein Ding muss ich auch haben” er AI – kunstig intelligens, fx i form af programmer som ChatGPT. For mange foreninger er der flere gevinster ved at bruge AI, men også en række faldgruber, som I skal være opmærksomme på.

Indhold
Digital læring
AI-genereret billede af to undervisere, som underviser i AI på webinar
Foto: Ai-genereret billede af to undervisere, der holder et webinar om kunstig intelligens. Billedet er genereret af DALL-E 3

Kunstig intelligens eller AI er en del af de fleste menneskers hverdag. Ofte helt uden at vi bemærker det.

AI hjælper os blandt andet med at finde vej, når vi bruger GPS-programmer og med at frasortere phisingmail via et spamfilter i vores mailboks. AI kan selvfølgelig også bruges i det frivillige arbejde til at hjælpe og effektivisere en række opgaver. Flere af disse muligheder kender CFSA’s specialkonsulent Mette Wang gennem sit arbejde med frivillige foreninger i hele landet.

Inspiration til fundraising

”Det jeg oplever, at frivillige foreninger primært bruger AI til, er hjælp til opgaver med fundraising. Det kan fx være at få et udkast til en ansøgning, hjælp til at strukturere sine pointer eller få inspiration til gode, fængende overskrifter”, fortæller Mette Wang.

Opfindsomheden i det frivillige arbejde er imidlertid stor og foreningerne bruger AI til alt lige fra årsberetninger, frivilligjob-opslag, pressemeddelelser, opslag på sociale medier og generelt til at skabe struktur og overblik eller få nye ideer. Det er stadig primært i skriftlige produkter, at AI spiller en rolle, men der er også foreninger, som er begyndt at producere billeder med AI.

Gode produkter kræver gode prompts

ChatGPT er et af de mest omtalte AI-programmer herhjemme. Derudover findes fx Google Bard og Microsoft Bing AI. Fælles for disse programmer eller værktøjer er, at man bruger såkaldte ”prompts”.

En prompt er en instruks, som man giver programmet, så programmet har et udgangspunkt for at levere det produkt, man har brug for. Hvis du fx har brug for et frivilligjobopslag, skal du bruge en eller flere prompts, som hjælper dit valgte AI-program med at forstå, hvad du konkret har brug for - fx hvilke opgaver frivillige skal varetage.

Typisk skal der gives tre prompts:

  1. Tildel en rolle: Fortæl programmet hvem du er som afsender på produktet. I eksemplet, hvor du har brug for et frivilligjobopslag, kan det fx være, at du skriver, at du er ansvarlig for rekruttering af frivillige i Foreningen Glade Børn. Du kan også angive, hvem AI-værktøjet skal simulere at være – fx en rekrutteringsekspert.
  2. Tildel en konkret opgave: Fortæl programmet hvad opgaven som frivillig indebærer. Du kan fx skrive: Lav en jobannonce, som rekrutterer frivillige til at planlægge og udføre foreningens sommercamp, som foregår ved Henne Strand i uge 27-28.
  3. Tildel et format: Fortæl programmet hvad formatet skal være. Du kan fx skrive, at det skal følge skabelonen fra www.frivilligjob.dk
Det produkt du får ud af AI-programmet, er aldrig bedre end de prompts, du giver. Hvis du giver en upræcis rolle, formulerer en meget generel opgave eller et uhensigtsmæssigt format, vil du ofte ende ud med et dårligt produkt
Mette Wang, specialkonsulent hos CFSA

På baggrund af dine prompts vil programmet levere et svar, som det mener bedst passer på det, du efterspørger. Her skal du holde godt øje, for selvom programmet forsøger at være præcis i forhold til dine instruktioner, så kan det levere rene ’hallucinationer’. Hvis du skal have hjælp til at udforme et frivilligjob-opslag, kan du fx opleve, at programmet skriver en række opgaver for den frivillige, som er mere eller mindre velvalgte. I eksemplet ovenfor skrev ChatGPT, at en opgave for den frivillige var ”overvågning af børnenes trivsel”. Selvom børnenes trivsel er vigtig under sommercampen, så vil overvågning næppe være en opgave, som frivillige skal varetage.

Når der kommer et dårligt produkt ud, kan du selv rette det igennem, men du har også mulighed for at fortsætte ”samtalen” med AI-programmet. Fx kan du give flere prompts, hvor du konkretiserer arbejdsopgaven eller produktet. I eksemplet ovenfor kom AI-programmet med forslag til nogle dårlige opgaver for den frivillige. Det kan også være, at den målgruppe af frivillige, som du efterspørger, er unge, og at programmets jobforslag er formuleret i et alt for fagligt og teknisk sprog. Så kan du give et nyt prompt, hvor du fortæller, at teksten skal formuleres, så den er målrettet unge.

”Det produkt du får ud af AI-programmet, er aldrig bedre end de prompts, du giver. Hvis du giver en upræcis rolle, formulerer en meget generel opgave eller et uhensigtsmæssigt format, vil du ofte ende ud med et dårligt produkt. Gode prompts er nogle gange både lange og tidskrævende at formulere”, fortæller CFSA’s specialkonsulent Mette Wang.

Vær opmærksom på misvisende eller ulovlige AI-tekster 

Mens dårligt genererede AI-tekster i bedste fald er misvisende, kan de i værste fald være forkerte eller decideret ulovlige. Hvis du fx beder et AI-program om   at skrive en liste med 10 gode grunde til at være frivillig, skal du være opmærksom på, om de udsagn der kommer ud, reelt bygger på fakta. Du kan ikke gå ud fra at AI-programmet har adgang til faktuel eller ny viden.

Bruger du bruger AI-programmer til at skrive jobopslag, kan du risikere, at der i det opslag, som programmet producerer, står, at du kun søger mænd i en særlig aldersgruppe. Da den danske ligebehandlingslov forbyder jobopslag, som forskelsbehandler pga. fx alder og køn, vil et sådan jobopslag være ulovligt.

Det er derfor altid vigtigt at se AI-genererede produkter kritisk igennem før I publicerer dem i eget eller i foreningens navn.

6 gode råd til dig, der vil bruge AI i dit frivillige arbejde

  1. Tænk over hvor det kan være relevant at anvende AI i jeres forening
  2. Skriv præcise prompts: Angiv rolle, opgave og format
  3. Prøv først ét AI-værktøj og udforsk derefter andre
  4. Vær ikke bange for at eksperimentere – det kræver træning, at bruge AI
  5. Afprøv gerne AI sammen med andre i frivilliggruppen
  6. Husk at tage stilling til etik – udform retningslinjer og følg lovgivningen.

På videnskab.dk kan du læse mere om kunstig intelligens i artiklen Hvad er kunstig intelligens egentlig?   

Artiklen bygger på CFSA’s webinar ” Kom i gang med AI-værktøjer. Tips og inspiration til frivillige og foreninger” afholdt den 23. november 2023 med CFSA’s specialkonsulent Mette Wang og webinarkonsulent Simon Bo Madsen.